Mast en giek goedgekeurd

Vanmorgen zijn de mast en giek van de AM1 gekeurd door de keurmeester. Beiden zijn goedgekeurd! Dat betekent dat we de komende twee jaar deze onderdelen veilig kunnen gebruiken. Dit weekend zullen we de lijnen en blokken weer in de mast plaatsen. De mast wordt dan volgende week weer op de AM1 gehesen. Het ziet er dus naar uit dat we op tijd klaar zijn voor de Pieperrace in Volendam!

Het enige minpunt is dat we het muntje onder de mast dan niet meer kunnen zien, dus kijk nog maar een keer goed naar onderstaande foto’s 🙂 !

Foto’s door Harm Evers

Update onderhoud en een goed bewaard geheim blootgelegd

Inmiddels liggen we anderhalve week voor onderhoud op de Botterwerf in Huizen. Het plan is dat we komend weekend afronden, dus we werken hard door om die deadline te halen!

We hebben ontzettend veel meters gebreeuwd en zijn druk aan het schuren en lakken. De dekenpoten (zie foto hierboven) staan weer strak in de lak en ook de giek heeft een laag gekregen. Verder doen we ook reparaties aan het houtwerk van de AM1.

Nu de mast van boord is, is een goed bewaard geheim zichtbaar geworden. Niet doorvertellen, maar onder de mast zit een munt verstopt. Het verhaal gaat dat een munt onder de mast voor voorspoed zal zorgen. Uiteraard laten we die zitten voor een behouden vaart!

Bronvermelding foto’s:

  1. Foto door Marleen Kerssens ↩︎
  2. Foto door Marleen Kerssens ↩︎
  3. Foto door Harm Evers ↩︎
  4. Foto door Harm Evers ↩︎

Laat het breeuwen beginnen

Vorig weekend is de AM1 vertrokken naar de botterwerf in Huizen. De afgelopen week zijn de vrijwilligers druk aan het werk geweest. Zo zijn we aan het breeuwen. Breeuwen is een techniek die wordt gebruikt om de kieren tussen de gangen (planken) te dichten zodat de boot waterdicht wordt.

Met een breeuwijzer en breeuwhamer worden vezels in de kieren geslagen. Als de vezels nat worden zetten ze uit waardoor de ruimte wordt opgevuld. Zo kan het water niet de boot in komen.

Breeuwen wordt ook wel kalefateren genoemd, daar komt dus het woord ‘opkalefateren’ vandaan!

We hopen de AM1 snel weer ‘opgekalefaterd’ te hebben en koers te kunnen zetten naar onze vaste ligplaats in Almere Haven.

Onderhoud AM1 begonnen

Deze week hoorden we dat de AM1 vanaf zaterdag welkom was op de botterwerf in Huizen voor het onderhoud. Het gevolg is dat het in de Havenkom druk was met vrijwilligers die met de voorbereidingen bezig waren.

Op donderdagavond heeft een duiker gedoken rondom de botter. Dit omdat we onze ‘schaar’ (= onderdeel van de boot) verloren zijn. De hoop was dat de schaar overboord was gewaaid en ergens vlakbij de botter lag. Helaas was dat niet het geval, maar alle moeite was niet voor niets. De duiker heeft wel onze verfmultitool teruggevonden!

Vrijdag waren vrijwilligers druk bezig de AM1 klaar te maken voor de overtocht. De feestverlichting is uit de mast gehaald en de wintertent verwijderd. Ook zijn de spullen die mee moesten naar de werf, zoals verf en gereedschap, aan boord gebracht.

Zaterdagochtend is de botter in alle vroegte vertrokken naar de botterwerf in Huizen. We zullen daar twee weken liggen voor onderhoud om daarna weer piekfijn in de Havenkom terug te komen, klaar voor een nieuw vaarseizoen!

Kleurwedstrijd 2024 van start

Lang voordat de Flevopolder werd drooggemalen werd hier gevist door traditionele botters. Ook in Almere ligt nog een botter, namelijk in de Havenkom in Almere Haven. Stichting Almeerse Botter AM1 heeft als doel de Almeerse Botter AM1 in goede staat te houden en er net als vroeger mee te zeilen.

Jaarlijks wordt de AM1 ingezet tijdens de intocht van Sinterklaas in de Havenkom van Almere Haven en we zeilen regelmatig voor Stichting de ‘de Opkikker’. Zo maakt ook de jongste generatie kennis met het varend erfgoed en de geschiedenis van onze stad. Voor kinderen is het een magische gedachte dat de AM1 vroeger voer waar ze nu zelf wonen.

Om meer kinderen kennis te laten maken met de AM1 en de geschiedenis van onze stad hebben we een kleurwedstrijd uitgeschreven. Uw (klein)kind(eren) kunnen onderstaande kleurplaat inkleuren of zelf een tekening maken en deze insturen naar kleurwedstrijd@almeersebotter.nl voor 1 mei 2024. Er zijn uiteraard mooie prijzen te winnen zoals meevaren op de AM1.

Heel veel plezier en succes allemaal!!