Meevaren

We gaan weer varen met de AM1, de Almeerse botter. Op het Gooimeer en op de Wadden. De watersport is vrijgegeven en de cultuur krijgt ruimte. We zijn beide. We hanteren wel beperkingen, zoals maximaal 6 gasten in plaats van 12. De AM1, 130 jaar oud, is in puike conditie na onze werfmaand. We hebben veel gedaan, zoals berghout en boeisel bakboord achter vervangen, nieuwe laningen, een klotsschotje voor de pomp, de kenterschoottalie, breeuwen, bedrading en ballast, het is allemaal door onze handen gegaan. Dit jaar zijn er weer een aantal nieuwe vrijwilligers bijgekomen.

U kunt de AM1 met bemanning huren voor uw familie- of teamuitje, nu voor het halve corona-tarief van € 57 per uur, minimum 3 uur. Een hele dag kost € 285. U betaalt dus maximaal 5 uur. Als uw groep groter is dan 6 mensen, dan proberen we een collega-botter te regelen. Of die collega ook tariefsreductie geeft, dat weten we niet. Soms kunt u als opstapper mee voor €20 als we zelf een avondje gaan varen op het Gooimeer. De weekenden rond 1 september varen we op de Wadden, maar veel plaatsen zijn al vergeven. Daarom hebben we het weekend 12-13 september op de Wadden toegevoegd. Hans Bouman 06-83652316, almeersebotter@gmail.com of Nico van Duijn 06-10271260, n.vanduijn@chello.nl

Corona maatregelen: maximaal zes gasten naast de drie bemanningsleden; geen geschreeuw of op een kluitje luidkeels in elkaars gezicht staan praten, in rust gepaste afstand zoeken. En natuurlijk geen hoesters of niezers aan boord.

29 juni 2020

Voor de epidemie schreven we dit: Een dagje varen met de AM1? Familie uitje? Uw Nieuwzeelandse kennis Nederland laten ervaren? Dat kan! U kunt de Almeerse botter AM1 huren in de periode tussen 1 mei en 30 september. De AM1 is alleen te huur met bemanning. De prijzen voor 2020 zijn: € 115 per uur, met een minimum van 3 uur. Een hele dag kost dag € 575, allemaal inclusief 9% BTW. Als we bijvoorbeeld een wedstrijd doen op het Gooimeer, een trainingsvaartje doen, of de AM1 overgevaren moet worden naar een festival in Volendam of zo, dan zijn opstappers welkom. Kost € 20 per avond, of € 60 per dag. Betaalt u € 40 per jaar betalen dan bent u vriend van de botter. Dan stapt u op wanneer u daar zin in heeft en het bij ons kan.

Onze culturele ANBI status betekent dat u het bedrag voor 125% (particulieren) of 150% (bedrijven) kunt aftreken van de belastingen; zonder drempelwaarde.

Heeft u interesse om de botter een dag te huren, bel dan met Nico van Duijn 06-10271260, of mail n.vanduijn@chello.nl of info@almeersebotter.nl. Uiteraard kunt u bij hem ook nadere informatie opvragen. 

Zie : Allerlei vaartjes” hieronder, en wat weet dingen.

Algemeen

Vaartjes kunnen samengesteld worden, ingekort of uitgebreid. Maatwerk dus. De één wil vooral zeilen, de ander wil vooral ergens naar toe. De vaartijden zijn schattingen. Bij een leuke wind gaat het harder, met een beetje laveren duurt het langer. Richting Spakenburg heb je nogal eens dat het heen te bezeilen is, maar er terug gemotord moet worden, of andersom, afhankelijk van de wind. Tijdens het varen kunnen de plannen gewijzigd worden. Bij windkracht 0 kunt u kiezen tussen motoren of een andere afspraak maken. Bij windkracht 6 en hoger is het niet leuk meer. De schipper beslist ter plekke daarover.

U zou om 11 uur kunnen gaan varen, thermoskan koffie, gevulde koeken en eigen lunch meenemen. Of u start het begin van de middag op één van de terrassen in de Havenkom. Maar het kan specialer.

Koffie, gebak, lunch diner

  • Om 11 uur koffie en gebak in Bakboord. Als u even eerder wilt, dan moeten we ze Bakboord vragen even eerder open te gaan. Dat kan hoor!. We pikken u dan op bij de steiger van Bakboord. Lunch mee kan, voor €17,50 per persoon inclusief de koffie. Een meer luxe lunch kan ook, voor €22,50. U sluit af met een diner daar, menuprijs Bakboord €37. 
  • Vele restaurants langs de havenkom. Op topdagen moet u echt zoeken naar nog een plekje, zeker met uw groep van wellicht 12 mensen.  

Taxi terug

Als we u bijvoorbeeld naar Spakenburg of Muiden varen en u gaat daar dineren, dan kunt u teruggebracht worden met taxi Salders. We hebben scherpe prijzen met Salders afgesproken. We kunnen dat voor u regelen. taxibusje voor 8 personen, van Muiden terug naar de Havenkom.

Allerlei vaartjes

Wadden in juli hebben we een heel programma op de Wadden, inclusief opstapperdagen. U kunt dan een hele dag mee. Kosten moeten we nog even afspreken. U moet er alleen wel zien te komen. 

Stoomgemaal Arkemheen, even voorbij Spakenburg. 2,5 uur varen. Vanaf de aanlegsteiger even lopen. Er zijn zo’n 11 maaldagen. Dan kan het stoomgemaal bezichtigd worden. Aan de overkant een fraaie aanlegplaats ‘Haameland’ voor een picknick. http://www.stoomgemaal-arkemheen.nl/p/maaldagen.html

Spakenburg   2 uur varen heen, 2 uur terug. De gezellige markt is zaterdag. Het lokale museum is uitgebreid en alleraardigst. De botterwerf is het bezoeken waard.

Dode Hond   1,5 uur varen, 1,5 uur terug. De Dode Hond is een eilandje naast de Stichtse Brug. Veel ondieptes daar met zwermen watervogels. Het eilandje is weelderig begroeid, bewandelbaar, en zwemmen kan. Goede plek voor een barbecue.

De Schelp   Een kort vaartje, klein uurtje heen en uurtje terug. Het is goed te bezeilen die kant uit bij elke wind, omdat het Gooimeer breed is. Geschikt voor mensen die vooral willen zeilen.

De Eem op   2,5 uur heen, 2,5 uur terug. De Eem kronkelt door de Eempolder, een gebied rijk aan vogels. U zou bij de monding een vogelexcursie kunnen afspreken, met een gids. Of u vaart door naar het eind. Daar ligt het restaurant De Haven van Eemnes. Op het balkonterras, met uitzicht over Eem en polder, met een uitstekende keuken.

Het IJ   Dit is echt een lange dagtocht. Onder de Hollandse Brug door, over het Markermeer, langs Pampus en naar het IJ. Daar door de IJdijk heen en terug. Dat is echt zeilen, daar op het Markermeer. Lunchpakketten meenemen.

Pampus   2,5 uur heen en 2,5 uur terug. Lunch kan in de uitspanning, sinds kort ook diner. En het fort is te bezichtigen. Speciaal zijn de feeërieke zomerlicht arrangementen daar. Donderdag, vrijdag en zaterdag van eind juli tot 2 september. https://www.pampus.nl/zomerlicht  Tijdig reserveren! Wij varen u heen. Terugvaren kan, maar dan moeten we wel lang wachten. Terug kunt u ook met het veertje naar Muiden, en dan met taxi Salders naar huis.

Muiden   2,5 uur heen en 2,5 uur terug. Daar aan het sluisje is het terras van Ome Ko. Restaurant Graaf Floris U, maar er is meer. Bezoek het Muiderslot. Terugvaren met ons als dat praktisch is, terug met taxi Salders kan. Of U begint in Muiden en vaart met ons in de schemering terug naar Almere Haven. Moeten we wel een schipper bereid vinden in het donker te varen.

Wat u moet weten 

Een dagje varen met de AM1? Dat kan! U kunt de Almeerse botter AM1 huren in de periode tussen 1 mei en 30 september. De AM1 is alleen te huur met bemanning. Bijvoorbeeld voor een wat ander soort verjaardagsfeestje, afsluiten met een barbecue bij Haddock Watersport op het surfsteandje, of een van de restaurants aan de Havenkom in. 

Kleding

Het is aan te bevelen gemakkelijk zittende kleding te dragen. Een “strak pak”, mantelpak of hoge hakken zijn niet echt comfortabel aan boord. Daarnaast moet niet vergeten worden dat het op het water behoorlijk fris en wisselvallig kan zijn. Een regenbui is in ons klimaat niet ondenkbaar. In verband met de aard en het gebruik van ons schip is het niet onmogelijk dat uw kleding enigszins vuil wordt.

Sanitair

Aan boord zijn een bescheiden chemisch toiletje en een heel praktische putsemmer.

Meehelpen mag!
U bent van harte welkom om de schipper en zijn bemanning te helpen tijdens het zeilen. Dat maakt het varen met de AM1 extra bijzonder. Zeilervaring is niet vereist. Als u de aanwijzingen van de bemanning goed opvolgt, kan het bijna niet misgaan.
De Almeerse botter AM1 voldoet aan allerlei veiligheidseisen. Er zijn uiteraard voldoende zwemvesten aanwezig. Ook een verbandtrommel en een brandblusser maken deel uit van de standaarduitrusting. De stichting tot behoud van de Almeerse botter is op de gebruikelijke manier verzekerd. Als de weersomstandigheden daartoe aanleiding geven, in ieder geval als er sprake is van windkracht 6 of hoger, wordt er niet uitgevaren. Overigens varen we wel eens met wind 6, maar alleen met een getrainde bemanning. Ons eenmalig record is windkracht 9, zeilend. Doen we nooit meer.


Reservering en overleg

Voor reservering bel 06-10271260, Nico van Duijn, of mail info@almeersebotter.nl

Ligplaats
De Almeerse botter AM1 ligt afgemeerd in de havenkom van Almere Haven aan de steiger, Sluiskade. U kunt het online zien op Webcam Almere Haven. Google maar even.